Alles wat u moet weten over de inductieplaat

kookplaat inductie
Nieuws, Tips

De laatste jaren is het koken op een inductieplaat steeds populairder geworden. Vooral in nieuwbouw vindt u deze platen steeds vaker. Het koken op gas of keramiek is steeds minder in trek. Maar waar moet u op letten als u wilt overstappen naar inductie koken? In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over de inductieplaat.

Hoe werkt het koken op een inductieplaat?

Het koken op een inductieplaat is vrij simpel. In de plaat zijn elektrische spoelen verwerkt. Door middel van een magnetisch veld gaat er weerstand door de pan heen die omgezet wordt in warmte. Koken op inductie werkt met zogenaamde inductiewarmte. Dit is warmte die ontstaat door middel van inductie. Deze warmte ontstaat middels een speciale bodem waarin een magnetisch veld wordt opgebouwd. Doordat de warmte in de bodem zelf ontstaat, gaat er veel minder warmte verloren dan bij andere kookplaten.

Voordelen van het inductie koken

Het inductie koken brengt een aantal voordelen ten opzichte van het koken op gas of het keramisch koken. Niet voor niets is het inductie koken vandaag de dag zo populair. Hieronder benoemen we enkele voordelen:

  • Het hitteveld warmt zeer snel op, en ook weer erg snel af. Zodoende brandt u zich niet snel aan de plaat.
  • Het hitteveld conformeert zich naar de bodem van de pan. Niet alleen is het hitteveld daardoor nooit te klein, maar ook niet te groot. Er wordt dus geen energie verspilt.
  • Doordat een inductieplaat een vlakke oppervlakte heeft, is het eenvoudig schoon te maken en schoon te houden.
  • De plaat heeft direct contact met de bodem van de pan. De energie wordt tijdens het inductie koken efficiënt gebruikt. Er wordt weinig warmte verspild.

Nadelen van het inductie koken

kookplaat inductieNaast voordelen zitten er net zoals bij alles ook nadelen aan het inductie koken. Hieronder benoemen we de grootste nadelen van het koken op een inductieplaat.

  • De plaat is duurder dan andere elektrische kooksystemen
  • U hebt een aparte stroomgroep nodig, zodat er genoeg energie overblijft voor de andere apparaten
  • Niet alle pannen zijn geschikt voor het inductie koken. In sommige gevallen zult u nieuwe pannen moeten aanschaffen. Gelukkig is het aanbod inductiepannen tegenwoordig erg groot.
  • Het inductie koken is zuiniger dan op gas koken. Maar door de lage gasprijs is het koken op gas nog steeds een stuk goedkoper.

Heeft u de knoop doorgehakt en kiest u voor een inductieplaat? Zoals u heeft gelezen heeft u daarvoor een aparte stroomgroep nodig. Wij als elektricien in Zoetermeer helpen u graag bij het plaatsen van een nieuwe stroomgroep.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button