Bij de nieuwbouw van uw woning wordt er een nieuwe groepenkast aan uw woning toegevoegd. Ook bij een verbouwing kan het noodzakelijk zijn om aanpassingen aan de groepenkast door te voeren. Wist u bijvoorbeeld dat u de groepenkast uit moet breiden als u voor een nieuwe ruimte aan uw huidige woning kiest? Wanneer u geen extra groep aan de meterkast toe zou voegen, zou dit voor een overbelasting van de groepenkast kunnen zorgen. Dit betekent dat de stroomvoorziening regelmatig wegvalt, als er te veel apparaten tegelijkertijd ingeschakeld zijn binnen een groep. In dit artikel vertelt onze elektricien u meer over het verschil tussen een 1-fase- en 3-fasegroepenkast.
Noodzaak van een 3-fasegroepenkast in huis
In veel gevallen is het gebruikelijk om standaard voor een 1-fasegroepenkast in huis te kiezen. Normaliter wordt een 3-fasegroepenkast alleen binnen bedrijfspanden gebruikt. Deze bedrijven hebben een grotere stroomtoevoer nodig, dan veel huishoudens nodig hebben. Denk aan het verschil in de apparatuur die binnen beide panden gebruikt wordt.
Wanneer u er echter voor kiest om grootstroomverbruikers in huis te gebruiken, zoals een elektrisch kooktoestel of een laadpunt voor uw elektrische auto, heeft u krachtstroom nodig. Krachtstroom kan niet met een 1-fasegroepenkast aan uw woning geleverd worden. In zo’n situatie is het dus ook voor u als woningbezitter noodzakelijk om een 3-fasegroepenkast te laten plaatsen.
Van een 1-fase- naar een 3-fasegroepenkast veranderen
Het wordt steeds gebruikelijk om van een 1-fasegroepenkast naar een 3-fasegroepenkast over te stappen. Consumenten gebruiken vaker een elektrische auto, vervangen de gasaansluiting voor een stroomaansluiting in de keuken, kiezen voor een elektrische warmtepomp in plaats van een cv-ketel op gas, enzovoorts. Het veranderen van uw huidige groepenkast met een 1-faseaansluiting naar een 3-faseaansluiting kunt u niet zelf doen. Hier dient u een elektricien voor in te schakelen. Daarbij moet u toestemming hebben van uw energieleverancier.