Waar moet u rekening mee houden bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxidemelders
Tips

Wilt u een koolmonoxidemelder plaatsen? Deze kunt u prima zelf plaatsen, maar u kunt er ook voor kiezen om dit door een elektricien te laten plaatsen. Dit kan door hem met schroeven vast te maken aan de muur of het plafond, maar er zijn ook melders op de markt die met behulp van een magneetstrip te bevestigen zijn. Indien u ervoor kiest om de melder zelf te installeren, moet u met een aantal dingen rekening houden.

Waar moet u een koolmonoxidemelder plaatsen?

Een CO-melder moet in of in de buurt van iedere kamer met een brandstof verbruikend apparaat geplaatst worden. U kunt hierbij denken aan een geiser of een cv-ketel. Plaats de koolmonoxidemelder altijd op een hoogte van om en nabij de 1,40 meter. Zorg ook dat de melder altijd op minimaal 30 centimeter van het plafond wordt bevestigd. Daarnaast moet de melder op een maximale afstand van twee à drie meter van het verbrandingsapparaat geplaatst worden. Wanneer u de melder op een verkeerde plek plaatst, kan dit leiden tot een vals of laat alarm.

Is koolmonoxide gevaarlijk?

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een gevaarlijk gas. Wanneer er koolmonoxide in uw huis is, zult u het waarschijnlijk niet merken. Koolmonoxide is namelijk geur- en kleurloos, ook kunt u het niet proeven. Dit gas is echter wel erg gevaarlijk voor uw gezondheid, u kunt flauwvallen als u het inademt, of in het ergste geval zelfs overlijden. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, en komt voor in apparaten zoals een cv-ketel, geiser of gaskachel. Zorg daarom dus ook dat u uw cv-ketel goed onderhoudt, deze speelt namelijk vaak een grote factor.

Hoe kunt u koolmonoxide herkennen?

Koolmonoxide is in principe alleen te detecteren door middel van een koolmonoxide melder. Echter zijn er wel enkele symptomen van koolmonoxidevergiftiging die te maken kunnen hebben met koolmonoxide in uw huis. Voorbeelden hiervan zijn misselijkheid, vermoeidheid, verwarring, braken, duizeligheid of kortademigheid.

Geen risico lopen

Indien uw woning meerdere verbrandingsapparaten heeft, doet u er verstandig aan om bij al deze apparaten een koolmonoxidemelder te plaatsen. Wanneer u echter helemaal geen risico wilt lopen, kunt u ook overwegen om een CO-melder te plaatsen in ruimtes waar u vaak bent. De CO-melder zou u bijvoorbeeld kunnen plaatsen in uw woonkamer of in uw slaapkamer.  Een melder kan in de slaapkamer het best gemonteerd worden op slaaphoogte. Zorg ook dat ruimtes goed geventileerd worden, een goede luchtstroom kan koolmonoxide verdunnen in geval van een lekkage.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button