Zelf elektrische bedrading aanleggen

Nieuws

Zelf elektrische bedrading aanleggen moet u enkel doen wanneer u hier voldoende verstand van hebt. Beschikt u niet over de benodigde kennis dan kunt u het aanleggen het beste uitbesteden aan een elektricien. Verkeerd aangesloten bedrading kan namelijk voor gevaren in de woning zorgen. Zelfs als u wel voldoende kennis hebt om de klus zelf aan te pakken dan is het nog altijd een goed idee om uw werk na afloop te laten controleren door een professional. Misschien heeft u iets over het hoofd gezien. Het is goed om verificatie te krijgen dat het werk goed verricht is, voordat u de stroom op de nieuwe bedrading aansluit.

Elektrische draden naar punt laten lopen

De manier waarop elektriciteit door het huis verdeeld wordt is vrij simpel. De stroom komt binnen in de groepenkast. Hier wordt de elektriciteit verdeeld in verschillende groepen en via elektrische draden naar verschillende gedeeltes van de woning getransporteerd. Dit aanleggen van elektrische bedrading gebeurt door sleuven uit te frezen waardoor de leidingen in de muur lopen. Vanuit de groepenkast lopen de draden naar centraaldozen en van daaruit weer naar de verschillende aansluitpunten. Dit kan een stopcontact, lichtpunt of schakelaar zijn.

Kleurcodes van elektradraad aanhouden

Wanneer u zelf elektrische bedrading in uw woning aanlegt dan is het ook belangrijk dat u de kleurcodes van elektradraad aanhoudt. De verschillende kleuren van de draden geven de functie van een draad aan. Zo is de bruine draad bijvoorbeeld voor de stroomaanvoer. Deze wordt ook wel de fase-draad genoemd. De blauwe draad is voor de stroomafvoer en wordt ook wel de nul-draad genoemd. Zwart is de kleur voor de schakeldraad. Deze zorgt voor stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt. Als laatste is er dan nog een draad die geel/groen van kleur is. Dit is de aarde en deze draad is belangrijk om de veiligheid van de stroomvoorziening te garanderen.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button