De voor- en nadelen van LED verlichting

Led verlichting
Tips

Vraag iemand om de voordelen van LED verlichting op te noemen, en men komt vaak niet verder dan één voordeel: de mate van energieverbruik. Natuurlijk is LED een stuk zuiniger dan de oude bekende gloeilamp, maar LED biedt zoveel meer voordelen dan enkel de mate van energiezuinigheid. Om de voordelen van LED verlichting iets wijder bekend te maken, zullen we hieronder kort enkele voor- en nadelen van LED benadrukken en uitlichten.

 

7 voordelen van LED verlichting

 1. Energie-efficiënt: LED-lampen zijn erg energiezuinig en ze verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit dan traditionele gloei- en halogeenlampen. LED-lampen verbruiken zelfs tot 85% minder energie ten opzichte van halogeenlampen.
 2. Langere levensduur: LED-lampen hebben een veel langere levensduur dan gloei- en halogeenlampen. LED-lampen kunnen tot wel  25.000 uur meegaan terwijl een gloeilamp maar ongeveer 1.000 uur meegaat. LED-lampen hoeft u dus minder vaak te vervangen.
 3. Kostenbesparing op lange termijn: LED-lampen zijn vaak duurder om aan te schaffen dan gloeilampen, maar op de lange termijn verdient u uw geld terug vanwege het lagere energieverbruik en de  langere levensduur van LED.
 4. Milieuvriendelijk: LED-verlichting is beter voor het milieu. Doordat LED zuiniger is dan andere lampen, is er minder energie nodig om ze te laten branden. Zo wordt er dus minder energie verspild, waardoor de milieubelasting geminimaliseerd wordt.
 5. Direct volledig licht: LED-lampen kunnen direct volledige helderheid geven, in tegenstelling tot sommige spaarlampen die tijd nodig hebben om op volle sterkte te komen.
 6. Kleurtemperatuur en dimbaarheid: LED-lampen zijn beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen en kunnen vaak gedimd worden om de lichtsfeer aan te passen.
 7. LED verlichting wordt niet warm: Vooral in kleine ruimtes kan het gebruik van gloeilampen irritant zijn. Doordat de bolletjes snel heet worden, zit er vaak niets anders op dan de gloeilamp ver te dimmen of helemaal uit te schakelen. LED wordt daarentegen nauwelijks warm.

 

4 nadelen van LED verlichting

Naast de vele voordelen van LED, heeft deze vorm van verlichting ook zijn nadelen. Voordat u de overstap naar LED maakt, is het verstandig om rekening te houden met de volgende 4 nadelen;

 1. Initiële kosten: De prijs van LED-lampen zijn over het algemeen hoger in vergelijking met gloeilampen of spaarlampen.
 2. Kwaliteit en prijsvariatie: De kwaliteit van verschillende LED-lampen kunnen verschillen, en goedkopere LED-lampen kunnen mogelijk minder helderheid geven of ze kunnen minder lang mee gaan.
 3. Dimmen: Niet alle LED-lampen zijn te gebruiken met traditionele dimmers. Als u uw LED verlichting wilt dimmen, moet u ervoor zorgen dat u dimbare LED’s en geschikte dimmers gebruikt, wat voor extra kosten kan zorgen.
 4. Kleurweergave-index (CRI): De CRI van LED’s kan variëren, wat invloed kan hebben op hoe kleuren worden waargenomen. Sommige LED-lampen hebben mogelijk niet zo’n goede kleurweergave als andere verlichting.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button