Bespaar elektriciteit in de donkere dagen van het jaar

Energie zuinige lamp
Tips

De donkere dagen van het jaar zijn in de herfst en winter en worden ingeluid bij het ingaan van de wintertijd. Vanaf dat moment kunnen we van steeds minder uren zonlicht per dag genieten en zal het elektriciteitsverbruik in huis snel stijgen. Dit komt doordat we door de langere periodes van duister meer uren per dag de lampen in huis aan moeten zetten. Ook brengen we door het koude weer meer tijd binnen in huis door. Dit staat garant voor het verbruik van meer elektriciteit doordat we ons binnen vermaken met allerlei elektrische apparaten. Om deze reden kan het daarom ook geen kwaad om eens te kijken hoe we elektriciteit kunnen besparen in de donkere dagen van het jaar.

10 tips om elektriciteit te besparen in het najaar

Zoals eerder al gezegd, gebruikt u waarschijnlijk een stuk meer elektriciteit in de winter doordat het buiten langer donker is en u uw huis dus meer uren van de dag moet verlichten. Toch is het mogelijk om in deze periode van het jaar elektriciteit te besparen, hier zijn 10 handige tips om elektriciteit te besparen in het najaar;

 1. Kook alleen de hoeveelheid water die je daadwerkelijk nodig hebt
  Wanneer u een kopje thee maakt, vul dan niet de hele waterkoker, maar verhit alleen de hoeveelheid water die u echt nodig heeft. Om water te koken is veel energie nodig, hoe voller de waterkoker zit, des te meer energie er nodig is om het water aan de kook te krijgen. Dit kan aardig optellen als het huishouden veel thee drinkt. Hetzelfde principe geldt ook voor als je een pan water opzet om bijvoorbeeld groenten, pasta, aardappelen of rijst te koken.
 2. Installeer LED verlichting
  LED verlichting is zuiniger dan een gloeilamp, maar ook TL- en spaarlampen zijn zuiniger dan gloeilampen. Ook gaan LED lampen langer mee, gemiddeld heeft LED zo’n 50.000 branduren. Wel is LED verlichting over het algemeen iets prijziger, maar dat is met het besparen van energie snel terugverdiend.
 3. Voorkom sluipverbruik
  Veel apparaten in uw huis hebben een stand-by stand, het lijkt dat de apparaten uit staan, maar toch gebruiken ze nog stroom. Dit heet sluipverbruik. Een voorbeeld hiervan is uw tv, vaak blijft er een rood lampje branden wat betekent dat de tv stand-by staat. Ook de oplader van uw telefoon blijft stroom verbruiken als deze in het stopcontact blijft zitten. Aanbevolen wordt om de stekker uit het stopcontact te trekken als u een apparaat niet gebruikt, maar ook stekkerdozen kunnen een oplossing zijn, hiermee schakelt u meerdere apparaten tegelijk uit.
 4. Gebruik een slimme thermostaat
  De verwarming van uw huis zorgt voor veel kosten, vooral in de koude periodes van het jaar. Door middel van een slimme thermostaat kunt u de verwarming op afstand beheren en kunt u ervoor kiezen om de verwarming alleen aan te zetten wanneer het nodig is. Wanneer u vergeten bent de verwarming uit te zetten, kunt u dit via de app op uw telefoon alsnog regelen.
 5. Let op uw gebruik van warm water
  Wanneer u minder warm water gebruikt, verlaagt u de energierekening. Wanneer u warm doucht, probeer dan korter te douchen. Een douche van 7,5 minuut kan tot € 0,52 (bron: NIBUD) kosten per keer met een traditionele ketel. Ook wanneer u met de hand afwast, probeer de kraan dan alleen te laten lopen als het nodig is. Veel water gebruiken, ook al is dat niet warm, zorgt voor een hogere energierekening. Probeer dan ook op uw verbruik te letten om zo min mogelijk water te verspillen.
 6. Zorg voor een goed geïsoleerd huis
  In de koude periodes van het jaar is een goed geïsoleerd huis van groot belang. Zorg ervoor dat alle spleten en kieren in uw huis afgedicht zijn om tocht te voorkomen, dit zorgt namelijk voor een hogere rekening. Ook is het belangrijk om te kijken naar uw dak isolering, vloer isolering of spouwmuur isolering.
 7. Gebruik radiatorfolie
  U kunt radiatorfolie aan de achterkant van radiatoren bevestigen. De warmte die anders verloren zou gaan in de muren, reflecteert nu terug de kamer in. Hierdoor wordt de efficiëntie van de verwarming verbeterd, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een comfortabelere kamertemperatuur. De folie is eenvoudig te installeren en kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren op de lange termijn.
 8. Maak gebruik van een waslijn of droogrek
  Een droger gebruikt veel stroom, elke keer dat u de droger aan zet kost dit wel bijna 2 euro (bron: NIBUD). Drogen op een waslijn of wasrek duurt misschien wel langer, maar het bespaart wel veel energiekosten. Probeer het gebruik dus zo veel mogelijk te beperken en gebruik de droger alleen als het echt nodig is.
 9. Was op lagere temperaturen
  Wanneer je de wasmachine gebruikt, betaal je wasmiddel, water en afschrijvingskosten van de wasmachine. De afschrijvingskosten en het wasmiddel zijn niet te ontlopen, op het waterverbruik heeft u wel invloed. Hoe hoger de temperatuur, hoe duurder het wordt. Een draai op 60 graden kost gemiddeld €1,31 terwijl een draai op 30 graden gemiddeld maar €0,99 kost (bron: NIBUD). Uw kleding wordt op dit temperatuurverschil even schoon. Probeer ook zo veel mogelijk in een draai te stoppen, zo voorkomt u onnodig kosten van steeds kleine draaien.
 10. controleer uw tv-kast
  Een tv met een LED scherm verbruikt minder energie dan een tv met een lcd-scherm of een tv met een plasma scherm. Hoe groter uw beeldscherm is, hoe meer u kunt besparen. Let ook op het stroomverbruik van de ontvanger van uw tv, een ontvanger met een harde schijf kan bijna twee keer zoveel stroom verbruiken dan een ontvanger zonder harde schijf.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button