Wat is krachtstroom nu eigenlijk?

Electricien - ElektricienZoetermeer
Tips

De elektriciën kan u ook helpen bij het aansluiten van krachtstroom in uw woning, garage of bedrijfspand. Maar wat is krachtstroom nu eigenlijk? Iedereen zal wel weten en uit de naam kunnen herleiden dat het gaat om een stroomaansluiting waaruit meer vermogen geleverd kan worden. Wat nu echter precies de verschillen zijn tussen een normaal stopcontact en een krachtstroomaansluiting, dat is bij de meeste mensen niet duidelijk. Tevens is het ook niet bij iedereen bekend voor welke soort elektrische apparaten het extra vermogen vereist is. Om hier duidelijkheid in te verschaffen zal de elektriciën in duidelijke taal proberen uit te leggen wat krachtstroom is.

Meer vermogen voor elektrische apparaten

Het grootste verschil tussen een krachtstroomaansluiting en een standaard stopcontact, is het vermogen. Uit een standaard stopcontact ontvangen aangesloten elektrische apparaten 230 volt aan vermogen. Bij krachtstroom is het geleverde vermogen een stuk hoger. Dit is namelijk 400 volt. In een gemiddelde Nederlandse woning hebben weinig elektrische apparaten zoveel vermogen nodig. Enkele voorbeelden zijn kookplaten en kachels die van elektriciteit gebruikmaken. Vaker komt het voor dat krachtstroom in een bedrijfspand nodig is of een garage waarin gebruikgemaakt wordt van zware machines. Als u bijvoorbeeld een fervente klusser bent en een lasapparaat in uw garage hebt staan, dan heeft u krachtstroom nodig voor een correcte werking van de apparatuur. De elektriciën wordt steeds vaker ingeschakeld om krachtstroom aan te sluiten voor een oplaadpunt van een elektrische auto.

400 volt via een driefase krachtstroomaansluiting

Technisch gezien zijn er ook enkele verschillen tussen een standaard stroomaansluiting en krachtstroom. Bij het zien van een stopcontact of stekker wordt dit al duidelijk. Een standaard stekker heeft namelijk twee pinnen, terwijl een krachtstroom stekker vier uitstekende pinnen heeft die in het stopcontact geplugd moeten worden. Deze pinnen maken contact met een driefase aansluiting. Het 400 volt vermogen van krachtstroom wordt namelijk mogelijk gemaakt door drie faseaansluitingen en een nuldraad. In het geval van een standaard stroomaansluiting is dit een enkele fase en een nuldraad. Krachtstroom maakt dus gebruik van drie draden die spanning op de aansluiting leveren. Dit is hoe op een veilige manier het hoge voltage gerealiseerd kan worden.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button