Dimmers zorgen voor meer sfeer binnen uw woning

Sfeer verlichting installeren
Tips

Dimmers zijn vaak niets meer dan kleine schuifjes of draaiknoppen. Met een dimmer is het mogelijk om de intensiteit van de verlichting binnen een ruimte in huis in te stellen. Zo kunt u er in de ochtend en avond voor kiezen om de lichtintensiteit laag te houden, terwijl u overdag van fel licht profiteert. Zeker in de ochtend kan dit prettig zijn, als u rustig wakker wilt worden! In de avond creëert u met een dimmer een romantische setting in de woon- of slaapkamer van uw woning.

Onze elektriciens kunnen u adviseren over het gebruik van dimmers. Wist u bijvoorbeeld dat u voor bepaalde lampen een speciaal soort dimmer nodig heeft? Niet iedere dimmer is namelijk met iedere lampensoort te combineren. In dit artikel vertellen we u hier alvast meer over.

Een geschikte dimmer voor uw lampen kopen

Zoals beschreven wordt een dimmer in twee soorten aangeboden, namelijk: een schuifje en draaiknop. Daarbij kunt u op de dimmers drie letters aantreffen, de L, R en C. Deze letters geven aan met welke lampensoorten de dimmer gecombineerd kan worden. Wanneer u voor een dimmer met een C kiest, kunt u deze met vrijwel iedere lamp combineren. Bij een R of L zijn de mogelijkheden iets minder uitgebreid. Een R kan gecombineerd worden met gloeilampen en halogeenlampen (230 V). Bij een L geldt dat deze met de lampensoorten van R gecombineerd kan worden en met sommige ledlampen.

Dimmer monteren in 7 simpele stappen

Voor de montage van een dimmer hoeft u de hulp van een elektricien vaak niet in te schakelen. Op internet vindt u handige video’s, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de montage van een dimmer in z’n werk gaat. De montage van een dimmer is het makkelijkst, wanneer u deze op de plek van een oude schakelaar monteert. Om het voor u makkelijk te maken volgen hier een aantal stappen voor het monteren van een dimmer;

  1. Schakel de stroom uit: De eerste stap is erg belangrijk. Schakel de stroom uit in de meterkast voor uw eigen veiligheid.
  2. Verwijder het afdekraam en de schakelaar: Nadat de stroom van de schakelaar af is, kunt u deze voorzichtig met de hand of een schroevendraaier verwijderen. Wanneer de schakelaar er af is, kunt u het afdekraam losmaken. Als het afdekraam eraf is, kunt u de schroefjes losdraaien waar de schakelaar mee vast zit. Hierna trekt u voorzichtig de schakelaar uit de muur.
  3. Draden losschroeven oude schakelaar: Wanneer u de schakelaar losgemaakt heeft, ziet u een bruine en een zwarte draad. Het is verstandig om te kijken of de stroom inderdaad uitgeschakeld is door middel van een spanningszoeker. Als de stroom eraf is, maak de twee draden los van de schakelaar.
  4. Draden vastschroeven nieuwe dimmer: Pak uw nieuwe dimmer erbij. De bruine draad die uit de muur komt heet de fasedraad, deze moet u aansluiten op het L-teken van de dimmer. De zwarte draad heet de schakeldraad, deze sluit u aan op het sinus-teken met het pijltje. Of de draden met schroefjes of klemmetjes vastgezet moeten worden, kan verschillen per merk dimmer.
  5. Monteer het afdekraam en de dimmer: Plaats de dimmer in het gat in de muur waar eerst de schakelaar zat, en schroef deze vast zoals eerst. Hierna kunt u het afdekraam terugplaatsen waarna u vervolgens de knop van de dimmer op zijn plaats kunt klikken.
  6. Test de dimmer: Als alles op zijn plek zit, kunt u de stroom weer aanzetten. Test of de dimmer werkt en stel eventueel bij als dat nodig is.

Waarom kiest u voor ons?

Allround elektriciens
Storingen en kortsluiting
Specialist van alle elektra
Storingsdienst voor nood 24/7

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button